Fotograf O'Brian.dk

Packshot fotografering!

Hej, og velkommen til min blog.

Her vil jeg løbende skrive om packshot fotografering, et område man ofte ikke tænker så meget på når man for eksempel starter en webshop.

Jeg har gennem de sidste 8 år arbejdet med produktfotografering, og har derigennem prøvet mange ting. Helt fra at stå en et meget lille rum, med 4 billige 500 Watts arbejdslamper som belysning, og et lille Nikon digitalkamera som udstyr, til det helt store professionelle firma med alt man kan drømme om af fotoudstyr (noget fotografer ret ofte drømmer om) :)

P.t. arbejder jeg som fotograf hos Bestseller A/S ved brandet Jack & Jones, hvor jeg har ansvaret for billeder til brandets webshop. Tidligere har jeg været selvstændig fotograf, med speciale i packshots. Mine referencer indeholder blandt andet BestSeller A/S (Jack&Jones, Only, VeraModa, NameIt m.v.) House of Spirit (Me Too, NextLevel) Ball Group (Zizzi, Pulz m.v.)

Nok fra mig for denne omgang - vi ses!

/BrianHvorfor er packshots så vigtige?Jeg ser desværre alt for ofte både nystartede webshops og webshops med flere år på bagen, der ikke har taget stilling til hvordan deres produktbilleder skal være. Ofte vælger de den nemme løsning og bruge hvad nu den enkelte leverandør tilbyder, og det er bestemt ikke altid lige heldigt. Der er selvfølgelig flere og flere leverandører der kender vigtigheden af at deres produkter ser godt ud på webbet, så de får selv taget professionelle produktfotos af dem. Andre leverer billeder ja, men kvaliteten minder lidt for meget om det er noget de har taget med en mobiltelefon, og så sendt af sted til kunden. (i min optik test fotos af produktprøver)

Så er der gruppen der selv tager deres billeder, og har måske endda købt et ok kamera. Men uden erfaring i produktfotografering, bliver det meget ofte meget lidt flatterende for deres produkter.

Shops der får varer fra mange forskellige leverandører, skal tage stilling til deres produktfotos allerede i designstadiet af shoppen. For der er med garanti ikke 2 leverandører der leverer ens fotos. En leverer måske mindre GIF fotos i format 3:2, en anden leverer fuldopløselige JPGs, en anden igen leverer webklare fotos i format 1:1. En leverer med grå/hvid baggrund, andre fritlagte PNG.
Hvis det er tøj, kan én leverandør tage tøjet på giner, hvor en anden tager det fladt på bord?
Hvordan kan man få alle disse forskellige formater og størrelser til at se ordentligt ud på netop din shop?

Det er næsten en umulig opgave. Enten skal der sidde en og bearbejde hvert enkelt billede, ellers må man bare acceptere at shoppen meget nemt kommer til at se meget rodet ud.

Mange shops har tanken, at bare der er fotos på shoppen af produkterne, så er det fint. Der er ikke noget der er mere forkert. Billederne og beskrivelserne af produkterne er dine kunders eneste mulighed for at danne et indtryk af produkterne. Derfor er det meget vigtigt at bruge gode og ensartede fotos af produkterne.

Alt efter produkttype, kan man sagtens selv tage produktbilleder. Men det tager tid, udstyret koster penge, og et studie optager plads. De ting skal man lige have med i overvejelserne. For ja, det koster at få en fotograf til at gøre det. Men i en travl hverdag kan det koste endnu mere hvis man ikke lige får de nye produkter på, da der ikke lige har været tid til at tage fotos.

Hvordan er så det perfekte produktfoto?

Det er lige et emne til næste indlæg :)

/BrianDet perfekte produktfoto!Uha, sikke et emne at tage op, og for at gøre det kort – så kan jeg ikke sige det.

Det perfekte produktfoto er det foto du mener præsentere dit produkt på bedst mulig måde. Der viser de features du mener skal sælge netop dit produkt. Derfor kan det være en meget svær opgave for en fotograf at ramme lige netop den stemning du som kunde ønsker at vise med billederne, som samtidig passer perfekt til det design du har på shoppen.

Derfor er det vigtigt man lige sætter sig ned og laver en brainstorming over hvad man vil vise med sine produktbilleder. Her tror jeg sjældent man tænker ’det skal bare gøres billigst muligt’ For det er bestemt sjældent det bliver særlig kønt. Hvor mange billeder vil du gerne have. Skal det bare være et totalbillede af produktet, eller måske nogle forskellige vinkler, hvad med et par fede detaljer.

Der er ikke noget nemmere end at snuppe sit digitale kamera – eller telefon, og tage nogle fine produktfotos, men stemmer farverne så med virkeligheden, hvad med baggrunden, passer den til shoppen. Hvad med det gulstik billeder giver på grund af det lysstofrør du har hængende i loftet og den blå tone i modsatte siden på grund af sollyset der kommer fra vinduet? Hvordan ser billedet ud når man bruger en evt. Zoom funktion på shoppen. Bliver tøjet så uskarpt og pixeleret?

Packshot fotografering Det behøver bestemt ikke at være dyrt at have sin egen fotostudio, men det kan det sagtens blive. Et super dyrt og professionelt studie, behøver ikke at betyde at du så automatisk får super gode billeder. Det kræver træning, tålmodighed og fotografisk flair at tage nogle gode produktbilleder. Alt du behøver er et godt digitalt kamera, nogle justerbare lamper med identiske pærer og en ensartet baggrund (ønsker du en helt ren hvid baggrund, skal billedet photoshoppes…)


En typisk flow på produktfotografering:
1. Klargøring af produkter
    - Strygning, rensning m.v.
2. Opsætning/indstilling af lys
3. Styling af produktet
4. Fotografering
5. Efterbehandling af fotos
    - Farvejustering, fritlægning, fjerning af støv og snavs
6. Upload til webshop

Når du så er kommet godt i gang, finder du nok ret hurtigt ud at , da det faktisk er ret så tidskrævende, og måske slet ikke så nemt som forventet. Så måske det alligevel kan betale sig at kontakte en professionel produktfotograf, der findes selvfølgelig firmaer der har specialiseret sig i produkt fotografering. Men pas på, husk altid på – du får hvad du betaler for.

Det vender vi tilbage til ved næste blogindlæg!

/BrianFind fotografen!

Nå, så blev det tid til endnu et indlæg. Når nu du skal ud og finde en fotograf til at tage dine produktbilleder, så skal du altid have ’in-mente’ at pris og kvalitet MEGET ofte hænger tæt sammen. Først og fremmest skal du sætte dig ned og tænke over hvordan du ønsker dine billeder skal fremstå. Find ud af hvilket format og hvilken størrelse du nøjagtigt skal bruge, og ikke mindst, hvor meget er du klar til at betale for et ordentligt billede.

Nogle af tankerne kunne være:
   - Hvilke vinkler ønsker jeg mine produkter vist i
   - Hvor mange billeder skal der tages af hver produkt
   - Skal der være en bestemt lyssætning – eller skal det være      op til fotografen
         o Nemmest vil være en flad belysning
         o Dyrest (mest tidskrævende) eksklusiv belysning med             fuld skrald på detaljerne
   - Hvad klargøring skal fotografen selv stå for (udpakning,      ophængning på bøjle, dampning, nedpakning)
   - Skal fotografen lave farvematch
   - I hvilken grad skal fotografen lave retouch
   - Skal fotografen selv sørge for fritlægning (ønsker at du      billederne skal fritlægges)
   - Skal fotografen uploade til direkte til din webshop

Det er vigtigt at overveje disse ting, da jo flere ting du vil have fotografen til, jo dyrere bliver det. Men jo mindre arbejde er det i det for dig.

Jeg har set professionelle firmaer tilbyde packfotografering fra 35 kr. Pr. Produkt. Men når man så læser det med ’småt’ så er det helt basale billeder, uden: klargøring, styling, farvematch og færdiggørelse af billederne. Kunden har mere eller mindre intet at sige I hvad der ønskes. Det er en færdig standard pakke. Samme firma tilbyder også hele pakken sammensat efter kundens ønske, hvor prisen så også ryger højt op – selvfølgelig.

Når du selv har tænkt grundigt over hvad du vil kræve af fotografen, og hvad du ønsker at betale for servicen, så tag fat I et par fotografer – Hør dig om i dit netværk hvem folk anbefaler. Gennemgå dine ønsker med ham, og lyt efter hvad han siger og anbefaler – uden dog at stole 100% på hvad han siger med det samme, det er jo også en forhandlingssituation – I er begge ude på at tjene penge på det I laver.

En ordentlig fotograf vil gøre hvad han kan for at få dig hjulpet godt i gang med dit firma – for hvis han kan hjælpe dig til at blive større og tjene penge – så husker du ham jo nok til næste gang du skal have fotograferet produkter. Samme fotograf kan også hjælpe med Image billeder til hjemmesiden eller marketing generelt. Så få et godt samarbejde op at stå.

En ’fælde’ mange desværre falder I er naboens søn der godt kan lide at tage billeder – Her er der stor risiko for at du ikke får den kvalitet du forventer og han ikke kan fastholde en ensartet kvalitet, han kender ikke til de krav/retningslinjer der giver det største salg. (du kan dog sagtens være heldig at din nabos søn er super dygtig)

Men mest af alt, har du brug for en sparringspartner og ikke bare en fotograf.


/Brian

Bryllupsfotografering?

Drømmebryllup

Tillykke,

I skal giftes og er ude for at lede efter den bedste fotograf til at forevige jeres helt specielle dag. Eller er I ude og finde den billigste mand i lokalområdet til at tage et par billeder?

En ordentlig fotograf der kan forevige jeres dag professionelt, koster kassen - ingen tvivl om det. Men på den anden side, de billeder og evt. video fotografen laver, skulle jo gerne kunne vises frem med stolthed til familie og venner - og gemmes i mange mange år, hvorefter man stadig kan sidde med tårer i øjnene og erindre denne store dag.

Overvej engang - I bruger gerne 800 til 1000 kr pr. kuvert for maden, og hvor længe efter kan man lige huske hvad det var man fik. Men fotografen, ham skal der spares på, kan man få naboens datters veninde der interesserer sig for foto til at gøre det for 1000 kr er det jo et fund?

Drømmebryllup

Jeg har hørt om rigtig mange par der inderligt har fortrudt de valgte den billige løsning, der fortryder at de bare lagde en mængde engangskameraer på bordet som eneste måde at få minder med derfra. Det kan ikke gøres om, så man skal virkelig tænke sig om inden man booker en fotograf.

Hvorfor skal det så være så dyrt at få en ‘rigtig’ fotograf til at komme og fotografere? Nu ved jeg ikke hvordan andre fotografer regner sig frem til deres priser - men jeg kan fortælle lidt om hvor meget der skal regnes med i prisen for en fotograf.

Løn

- Som fotograf skal du kan leve af at fotografere, og derfor kunne udbetale en passende løn til dig selv hver måned

Pension

- Du skal selv huske at spare op til din pension, det er der ikke et firma der gør for dig

Sygdom

- Hvis du bliver syg, så kan du ikke komme ud og tjene penge, ergo, ingen indkomst

Ferie

- Feriepenge - dem skal du selv spare op, tager du på ferie, så er der igen ingen indkomst

Udstyr

- Dit udstyr slides, og fotografens udstyr er altså pokkers dyrt

Kørsel

- Det er sjældent at fotografen du vælger bor lige i nærheden af hvor dit bryllup skal holdes, så skal han jo bruge en bil

Assistent

- Ofte til et bryllup, har fotografen en assistent med, sådan en skal jo også have løn for sit arbejde

Redigering af billeder

- Hvis fotografen har været afsted en hel dag til bryllup, tager det ofte op til en hel uges arbejde efterfølgende at udvælge, redigere og retouche billederne.

Videoproduktion

- Er der taget video, skal den klippes og redigeres - det tager rigtig lang tid.

Et tænkt eksempel:


Hvis jeg f.eks. skal fotografere til et bryllup, hvor vi starter kl. 8.00 hos bruden, hvor vi tager lidt billeder af bruden der gør sig klar med sine brudepiger. Der bliver også taget lidt video. Efterfølgende tager vi ud i kirken, og tager billeder og video af gommens ankomst. Ankomst af gæster og præst, og endelig kommer bruden. Der tages billeder og video under vielsen (efter aftale med den lokale præst). Når det lykkelige par forlader kirken tages der flere billeder og mere video.
Afsted til reception, måske i en gammel veteranbil - det skal der billeder og video af. Så skal der tages billeder af de glade gæster og video af den gode stemning. Afsted sammen med brudeparret til nogle officielle bryllupsportrætter enten på en valgt lokation, eller tilbage til kirken, eller måske et booket fotostudie i lokalområdet. Husk brudebuket, vielsesringe, detaljer ved kjolen etc etc etc.
Så skal man afsted til festen. Video og billeder af brudeparrets ankomst, billeder af alle de festklædte gæster, og stemningsvideo. Billeder og video af de forskellige taler, traditioner, underholdning m.v. Husk endelig et par smukke billeder af den fine mad.Til slut afsluttes med billeder og video af brudevalsen, hvorefter der tages lidt billeder af dans og fest. Så skal der pakkes sammen, og køres hjem, hvor bilen lige skal tømmes inden det er sengetid.

Så en fotograf + assistent har i dette tilfælde været i gang fra kl. ca 7 til 2 - altså ca. 19 timer. Efterfølgende skal jeg nok bruge i omegnen af det dobbelte antal timer på færdiggørelse af billeder og video. Altså omkring 40 timer

Så totalt set, skal fotografen have penge for 78 timers arbejde (2 x 19 timer fotograf og assistent) + de 40 timer til færdiggørelse af billeder og video.

Hvis man så siger at fotografen skal have en timeløn på 500 kr, assistenten det halve så giver det:
19x500 + 19*250 + 40*500 = 34250

Det er jo et svimlende beløb, og de færreste tager så mange penge (inkl. mig) Men skal man som fotograf se på opgaven med økonomiske øjne, viser det et reelt billede af hvad man burde tage som fotograf for sådan en opgave…

Så derfor, når du får et tilbud på måske 12.000 - 20.000 fra en fotograf for dit bryllup, er det faktisk et rigtigt godt tilbud.

Men at tage en dyr fotograf er bestemt ikke ensbetydende med du får den super god fotograf. Nej, tag du fat i venner, familie endda bekendte der er blevet gift indenfor de sidste par år, og spørg, om de kan anbefale deres fotograf til jeres bryllup, eller om de kender en fotograf de kan anbefale. Evt. kig deres bryllupsbilleder gennem, passer kvaliteten til det I forventer at få fra jeres bryllup?

Det kan jo også være, at en i familien kender en god fotograf? Hvis I ikke finder en, så gå på nettet, find nogle stykker og fat telefonen og få en god snak med fotografen. Få evt tilsendt nogle flere eksempler på bryllupsbilleder og video, end det der lige ligger på hjemmesiden.

Drømmebryllup

Jeg er en af dem der ligger MEGET lidt af mit materiale på min hjemmeside - det billeder jeg tager er private, så kun hvis jeg spørger og får jeres tilladelse, vil enkelte af jeres billeder komme på min hjemmeside - men det sker sjældent, da jeg helst vil holde billederne ‘hemmelige’ da det jo er jeres privatliv der bliver vist.

/BrianFree Contact Form